Zdaniem wielu osób sushi to nic innego jak surowa ryba, jednak jest to naprawdę duże uproszczenie. W japońskim słowniku kulinarnym pod tym pojęciem znaleźć można mnóstwo potraw, w których główną rolę pełni ryż. Kuchnia japońska jest bogata w wiele smaków, a rodzajów sushi również nie jest mało, zdecydowanie warto je poznać i skosztować. W Polsce nie jest to trudne, ponieważ w większości miast funkcjonują lokale serwujące różne odmiany sushi, wystarczy przekonać się o tym na własnej skórze, a właściwie kubkach smakowych.
Kraje zachodnie traktują sushi jako orientalny przysmak, pełen wyrafinowanych nut smakowych. Zagłębiając się nieco w początki jej serwowania trzeba wiedzieć, że był to sposób konserwacji ryb i owoców morza. Obkładanie poszczególnych produktów ryżem i zakopywanie ich w ziemi miało pomóc w utrzymaniu odpowiedniej temperatury. W ten sposób nadawały się do spożycia nawet po kilku miesiącach, pod warunkiem oczywiście, że sfermentowaną otoczkę wyrzucano. Później do konserwacji używano octu, co właściwie we współczesnym sushi nadal jest praktykowane, dzięki temu całość ma lekko kwaskowy smak. Do chwili obecnej powstało wiele rodzajów japońskiego przysmaku, w restauracjach podawane jest sushi w co najmniej kilku odsłonach. Najbardziej podstawowa to Nigiri, czyli nieco wydłużona kulka ugnieciona z kleistego ryżu, na którą układa się kawałki ryby, owoców morza, ewentualnie japońskiego omleta. Do dania serwowany jest ostry chrzan wasabi, odpowiedzialny za podbicie smaku. Tak przygotowane sushi warszawa dostawa dosłownie rozpływa się w ustach i potrafi naprawdę uzależnić od wyjątkowych doznań smakowych. Równie często zamawiane jest sushi maki, którego najbardziej charakterystyczną częścią jest czarna obwódka. W środku natomiast znajdują się owoce morza, warzywa, czyli karczoch, awokado, ogórek, a nawet pędy bambusa. Ryżowe wałeczki formowane są za pomocą specjalnej maty, a dopiero później krojone na kawałki o grubości do maksymalnie 3 cm.
Każde sushi Warszawa dostawa wykonane zgodnie ze sztuką i z użyciem świeżych produktów jest idealne. W prowadzonych w Polsce restauracjach serwuje się przeróżne rodzaje, na przykład futo-maki, czyli zdecydowanie grubsze kawałki potrawy. Są one podawane w bardziej dekoracyjnej formie, ponieważ wystają z nich kawałki ogórka lub sałaty. Tworzą one coś w rodzaju zielonej korony, dlatego to jedna z charakterystycznych odmian sushi. Inną wariację tej potrawy jest ura-maki, nazywane wodorostowymi zawijańcami, odwróconymi maki. Na tle pozostałych odmian wyróżnia się obtaczaniem gotowej już rolki w sezamie, co nadaje całości przyjemnej chrupkości. Dla osób, które żyją w wiecznym pośpiechu dedykowane jest sushi temaki, w kształcie przypominają lodowe rożki, ale funkcję wafli pełnią płaty nori. Po wypełnieniu ryżem do środka rolki wciskane są warzywa i kawałki ryb pokrojone w słupki. Wygląd potrawy przypomina polskie fast-foody, tak też potocznie nazywana jest ta wersja sushi Warszawa dostawa.